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QUESTIONS AND ANSWERS RELATING TO AMENDMENTS TO THE LISTING 
REQUIREMENTS OF BURSA MALAYSIA SECURITIES BERHAD (“LR’) AND THE 
LISTING REQUIREMENTS OF BURSA MALAYSIA SECURITIES BERHAD FOR THE 
MESDAQ MARKET (”MMLR”) IN RELATION TO ANNOUNCEMENTS AND CIRCULARS 
(“AMENDMENTS”) 

[FAQ issued: 31/10/2006] 
 
 
1. Is there any new obligation imposed on a listed issuer / company given that a 

listed issuer / company is no longer required to send an information circular to 
shareholders in respect of a non-related party transaction where any one of the 
percentage ratios is equal to or exceeds 15% (“the Information Circular”) under 
the Amendments? 

 
 Whilst a listed issuer / company is no longer required to issue the Information 

Circular, the listed issuer / company will be required to ensure that the announcement 
in respect of such transaction complies with the enhanced disclosure requirements in 
the amended Appendix 10A.  In addition, pursuant to the amended Paragraph 10.05 
of the LR / Rule 10.05 of the MMLR, the listed issuer / company is required to send a 
copy of the announcement to its shareholders not later than 10 market days after the 
date of the announcement. 

 
 
2. Does the amended Paragraph 10.05 of the LR / Rule 10.05 of the MMLR which 

no longer requires the issuance of the Information Circular to shareholders 
apply to transactions entered into prior to 15 November 2006? 

 
 The amended Paragraph 10.05 of the LR / Rule 10.05 of the MMLR shall apply to 

transactions entered into on or after 15 November 2006.  However, a listed issuer / 
company that has entered into such transaction prior to 15 November 2006 and can 
comply with the Amendments ie. the enhanced disclosure in Appendix 10A and 
despatch a copy of such announcement within 10 market days can cease compliance 
with the issuance of the Information Circular. 

 
 
3. Why does Bursa Securities require a copy of the announcement in respect of a 

non-related party transaction where any one of the percentage ratios is equal to 
or exceeds 15% to be sent to shareholders when the listed issuer / company is 
no longer required to issue the Information Circular? 

 
 Notwithstanding the removal of the requirement to issue the Information Circular, 

Bursa Securities requires a copy of the announcement in respect of the transaction to 
be sent to shareholders to ensure that investor protection is not compromised as 
there are concerns on accessibility of such announcement by the shareholders and 
investors.  In any event, listed issuers / companies (and their shareholders) would still 
benefit from cost savings as a separate document (ie. the circular) need not be 
prepared.   

 
Further, it is to be noted that previously a listed issuer / company has up to 2 months 
from the date of announcement or date the last approval for the proposal is obtained 
to issue the Information Circular pursuant to Paragraph 8.30 of the LR / Rule 8.38 of 
the MMLR. However, the enhanced disclosure in the announcement and the 
requirement to despatch the announcement within 10 market days under the 
Amendments would ensure that disclosure is made to shareholders and investors on 
an immediate basis. 
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4. Will a listed issuer / company who has announced a proposed issue or offer of 

securities or transaction prior to 15 November 2006 but yet to issue the 
requisite circular to shareholders be required to comply with the amended / 
enhanced contents in Appendix 6C and Appendix 10B? 

 
No, the amended / enhanced contents of the requisite circular in Appendix 6C and 
Appendix 10B would only apply to any new issue of securities or transaction or such 
other proposals entered into or made on or after 15 November 2006. 

 
 
5. Pursuant to the Amendments, the statement that where all the securities have 

been sold or transferred by the addressee, the circular and any other relevant 
document should be passed to the person through whom the sale or transfer 
was effected, for transmission to the purchaser / transferee is no longer 
required to be incorporated in circulars issued to shareholders.  Will such 
amendment be prejudicial to the interest of a purchaser / transferee? 

 
At the outset, it is to be noted that the non-receipt of the circular does not prejudice 
the purchaser’s / transferee’s right to attend the general meeting and to speak and 
vote thereat if the purchaser’s / transferee’s name appears in the Record of 
Depositors as at a date not less than 3 market days before the general meeting of the 
listed issuers pursuant to Paragraph 7.18 of the LR / Rule 7.16 of the MMLR which is 
required to be incorporated in the articles of association of listed issuers. 
 
In any event, currently, all circulars issued by listed issuers / companies are posted at 
Bursa Malaysia’s website. Hence, a purchaser / transferee who did not receive the 
circular issued by the listed issuer / company may still procure the relevant 
information from Bursa Malaysia’s website.   
 
Further, the purchaser / transferee would also have notice of the corporate proposal 
undertaken by the listed issuer / company via :- 
(i) the listed issuer’s / companies’ announcement issued in accordance with Chapter 

9 of the LR / MMLR; and /or  
(ii) notice of meeting announced in accordance with Paragraph 9.19(6) and (7) of the 

LR / Rule 9.19(6) and (7) of the MMLR (ie. at least 14 days before the general 
meeting is held, and in the case of a meeting convened to pass a special 
resolution or to hold an annual general meeting, at least 21 days before such 
meeting is held) and which is also advertised in at least 1 nationally circulated 
Bahasa Malaysia or English daily newspaper.  

      
 
6. Pursuant to the amended Part E of Appendix 10A and Appendix 10B of the LR / 

Part C of Appendix 10B of the MMLR in relation to foreign acquisitions, it is 
noted that the statements on the expected dividend income to be received and 
the expected timeframe for repatriation of profits have been removed.  Does 
this mean that a listed issuer / company would not be required to disclose such 
information in all cases? 

 
Notwithstanding the removal of the aforesaid statements under the Amendments, a 
listed issuer / company who is able to provide a firm commitment on these issues 
should disclose such information.   

 
 
7. Can a listed issuer / company now appoint a foreign valuer to prepare the 

requisite valuation report on the foreign assets proposed to be acquired under 
item 6 of Part E, Appendix 10B of the LR / Part C, Appendix 10B of the MMLR? 
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Yes.  Pursuant to the Amendments, a listed issuer / company may now appoint an 
independent valuer registered with the relevant professional body in the country 
where the foreign asset is located independently or jointly with an independent 
registered valuer in Malaysia to prepare the requisite valuation report.  Further, the 
listed issuer / company must also ensure that the appointment of the valuer including 
the independent registered valuer in Malaysia fulfils the requirements under the 
Securities Commission’s Guidelines on Asset Valuation in relation to the appointment 
of valuer for valuation of foreign property assets. 
 

8. “Conflicts of interest” on the part of the adviser or expert, where appointed 
which is required to be disclosed in circulars to shareholders pursuant to the 
Amendments has been defined to mean circumstances or relationships which 
affect or may affect the ability of the adviser or expert to act independently and 
objectively or where the adviser or expert has an interest in the outcome of the 
proposal which interferes or is likely to interfere with its independence and 
objectivity.  What are the factors that should be taken into consideration by the 
adviser or expert to ascertain whether the “conflict of interest” exists? 

 
The factors that should be taken into consideration by the adviser or expert to 
ascertain whether the “conflict of interest” exists or is likely to exist in relation to its 
role as an adviser or expert are varied and subjective.  The adviser or expert must 
make that assessment and take all reasonable steps to ascertain whether the conflict 
of interest exists or is likely to exist.  Thereafter, full disclosure must be made in the 
circular of the nature and extent of the conflict of interests. 

 
 
 
 
 
  

 
  

 


