
 
LR - APPENDIX 2 

 
QUESTIONS AND ANSWERS RELATING TO AMENDMENTS TO THE LISTING 
REQUIREMENTS OF BURSA MALAYSIA SECURITIES BERHAD (“LR”) IN RELATION TO 
CORPORATE GOVERNANCE  
 
1. Who will be the signatory to the statutory declaration pursuant to section 

169(16) of the Companies Act 1965, who may be approved by the Exchange as 
referred to under the amended paragraph 9.27(c) of the LR?  Similarly, what are 
the other requirements as may be approved by the Exchange under the 
amended paragraph 15.10(1)(c)(iii) of the LR, pertaining to the audit committee?  

 
The approval will be given on the basis of an application made by a listed issuer.  The 
Exchange will examine the merits of each application and the approval of such 
signatory or requirements pertaining to audit committee member will be given on a 
case by case basis. 

 
2. In view of the amendments to paragraph 15.18(f) of the LR, can the company 

secretary of a listed issuer still attend the audit committee meeting?  
 

Yes, the company secretary may attend.  The discretion lies with the audit committee, 
whether it wishes to also exclude the attendance of the company secretary.  

 
3. What is meant by “an internal audit function which is independent of the 

activities it audits” as referred to under the amended paragraph 15.28? 
 
This means that the internal audit function of a listed issuer must be independent 
from the management and operations.  A listed issuer must not allow or condone 
inter-management audits. For example, finance department performing audit on the 
other operation units within the group of a listed issuer. For the purposes of clarifying 
the phrase “independent of the activities of its audits”, reference may be made to the 
International Standards for the Professional Practice of Internal Auditing issued by the 
Institute of Internal Auditors and the Internal Auditing Guidelines issued by the 
Malaysian Institute of Accountants (“collectively referred to as “the Internal Audit 
Standards & Guidelines”). 
 

4. Can the internal audit function of a listed issuer be outsourced? 
 

Yes. The internal audit function of listed issuer can either be performed in-house or 
outsourced.  
 

5. Where the internal audit function of a listed issuer is outsourced, what is the 
key issue that must be taken into consideration? 

 
The key issue is the independence and objectivity of the firm/person to whom the 
internal audit function is outsourced.  Again, for the purposes of clarifying the issue of 
“independence and objectivity”, reference may be made to the Internal Audit 
Standards & Guidelines. 
 

6. Can the internal audit function be outsourced to the firm/person performing the 
statutory audit for the listed issuer? 

 
This depends on whether the firm/person fulfils the requirements of “independence 
and objectivity” pursuant to the Internal Audit Standards & Guidelines. 
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7. An audit committee must begin discharging the amended function in paragraph 
15.13 with effect from 1st April 2008. Does this mean that the audit committee 
must put in place all mechanisms necessary to enable it to discharge the 
amended function prior to 1st April 2008? 

 
 No, the listed issuer must ensure that the terms of reference of the audit committee 

are amended by 1st April 2008 to enable the audit committee to commence 
performing that amended function. 
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