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MAIN MARKET 

QUESTIONS AND ANSWERS IN RELATION TO AMENDMENTS TO 
BURSA MALAYSIA SECURITIES BERHAD MAIN MARKET LISTING REQUIREMENTS 

RELATING TO ELECTRONIC DIVIDEND PAYMENT (“eDividend”) 
(As at 15 April 2010) 

 
 
Share registrars 
 

1. How does a listed issuer ensure compliance with paragraph 2.21A of Bursa 
Malaysia Securities Berhad Main Market Listing Requirements (“Main LR”) in 
relation to the appointment of its share registrar? 

 
The requirements under paragraph 2.21A of the Main LR set out the general criteria and 
factors to be taken into account by a listed issuer when appointing and retaining a share 
registrar. The main objectives of the requirements are to facilitate the appointment and 
retainment of suitable share registrars who are able to ensure the proper performance of 
the listed issuer’s obligations under the Main LR and provide better quality services in a 
professional manner.  

 
Hence, a listed issuer in appointing a share registrar, must be satisfied that the share 
registrar is able to provide the services that meet with its needs and expectations in line 
with the objectives of the requirements. For this purpose, the listed issuer may, amongst 
others:  
 
(a) make reasonable due enquiries to ensure and satisfy itself that the share registrar 

complies with paragraph 2.21A of the Main LR prior to the appointment of the 
share registrar; and 

 
(b) reflect the relevant provisions in paragraph 2.21A of the Main LR in the terms of 

engagement or service agreements entered into between the listed issuer and the 
share registrar, where appropriate. 

 

2. How does a listed issuer ensure that the share registrar it has appointed continues 
to comply with the provisions set out in paragraph 2.21A of the Main LR? 

 
A listed issuer may, for instance, monitor and review the performance of the share 
registrar in providing its services from time to time. Again, the listed issuer must be 
guided by the requirements of paragraph 2.21A where relevant, in making its 
assessment.  For example, the listed issuer should take into account whether the share 
registrar had, from the last review, provided its services in a timely and efficient manner.  
In this regard, the listed issuer should take into account the feedback received from its 
shareholders, and also take the appropriate steps to investigate into complaints received 
from its shareholders in relation to the services provided by its share registrar.  
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Implementation of eDividend by listed issuers 
 

3. Must a listed issuer amend its articles of association to allow for payment of cash 
dividends via eDividend before providing the services of eDividend to its 
shareholders? 

 
By virtue of paragraph 7.36 of the Main LR, a listed issuer is in a position to give effect to 
the eDividend requirements set out in paragraph 8.26A of the Main LR regardless of what 
may be stated in its articles of association in relation to cash dividend payment.   

 
Notwithstanding this, to ensure that the listed issuer’s articles of association are updated 
and comprehensive, it should proceed to amend the relevant provisions in its articles of 
association that may be inconsistent with the eDividend requirements set out in 
paragraph 8.26A of the Main LR. An amendment to its articles of association, if required, 
may be done at the listed issuer’s next annual or extraordinary general meeting.  

 

4. What should a listed issuer do if its shareholders have not provided their bank 
account information to Bursa Malaysia Depository Sdn Bhd (“the Depository”) by 1 
September 2010? 
 
A listed issuer must take all reasonable and appropriate steps to engage and 
communicate with its shareholders on the availability and benefits of eDividend, for 
example, in the various channels or means set out in the directive dated 19 February 
2010 (Ref. No. SR/TAC/ro/LD07/10) in relation to the implementation of eDividend 
(“Directive”), and encourage its shareholders to provide their bank account information to 
the Depository. If, after taking such steps, the shareholders still do not provide their bank 
account information to the Depository by 1 September 2010, the listed issuer may 
continue to pay cash dividends to these shareholders in the existing manner as 
authorized under the listed issuer’s articles of association.  
 
   

Electronic notification 
 

5. Where can a listed issuer obtain its shareholders' relevant contact details for 
purposes of compliance with paragraph 8.26A(2) of the Main LR? 

 
A listed issuer can obtain its shareholders' relevant contact details from the Depository 
when requesting for the bank account information. 
 

6. Must a listed issuer notify all its shareholders electronically for purposes of 
eDividend under paragraph 8.26A(2) of the Main LR? 

 
A listed issuer must provide electronic notification to its shareholders who have provided 
their email details to the Depository to receive electronic notification. In addition, the listed 
issuer may also, at its discretion, provide other means of electronic notification such as 
notification via SMS to shareholders who have provided their mobile phone numbers. 
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7. For purposes of compliance with paragraph 8.26A(2) of the Main LR, must a listed 
issuer provide the electronic notification to its shareholders by itself?  

 
No, while a listed issuer is at liberty to issue the electronic notification itself, this function 
can also be done by the listed issuer’s service provider such as the bank which debits the 
cash dividend from the listed issuer's account or through its share registrar. 
 

8. When must a listed issuer notify its shareholders electronically under paragraph 
8.26A(2) of the Main LR? 

 
A listed issuer must notify its shareholders electronically, as soon as practicable after the 
cash dividends have been paid out of its account. 

 
 
eDividend service provider 
 

9. Who can be the service providers for eDividend? 
 
The service providers for eDividend include the share registrars (whether external or in-
house) who offer such facilities and the Depository. 

 

10. Can a listed issuer appoint another share registrar or the Depository to be its 
eDividend service provider whilst at the same time maintaining its existing share 
registrar for other services? 
 
Yes, a listed issuer may appoint another share registrar or the Depository to be its 
eDividend service provider. 

 
 
General 
 

11. Does a listed issuer have to procure the consent of each of its shareholders to 
receive the cash dividend in the form of eDividend? 

 
No. The consent will be procured by the Depository when the shareholders/depositors 
provide their bank account information to the Depository. 

 

12. Are the eDividend requirements under paragraph 8.26A of the Main LR applicable 
to listed issuers which are listed collective investment schemes?  

 
No. The eDividend requirements under paragraph 8.26A of the Main LR apply only to 
listed issuers which are incorporated as corporations. This provision is not applicable to 
other forms of cash distribution made by a collective investment scheme, such as interest 
payments and income distributions of an exchange traded fund or real estate investment 
trust. 
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13. Is a listed issuer required to provide the eDividend services to its shareholders if 
payment of the dividend is satisfied by an issue of shares (dividend in specie) and 
in cash? 
 
Where payment of dividend is to be satisfied by an issue of shares (dividend in specie) 
and in cash, a listed issuer is still required to provide eDividend to its shareholders in 
respect of the cash dividend portion. However, eDividend is not applicable to the dividend 
in specie. 

 
 

[ End ] 


